Serdecznie witamy Rodziców w zakładce poświęconej zdrowemu odżywianiu, która została stworzona z myślą o zdrowiu Państwa i Waszych pociech.
Zapraszamy do współpracy chętnych Rodziców, którzy lubią gotować dla swoich dzieci i mają ochotę podzielić się z innymi rodzicami swoimi pomysłami na zdrowe i smaczne posiłki.
Przyślijcie nam swoje pomysły na e-mail
lub przynieście do grupy Króliczka, do pani Kasi Pawelczak.
Mile widziane są zdjęcia podczas wykonywania i spożywania zdrowych posiłków.
Zapraszam serdecznie!
Katarzyna Pawelczak

Przepisy:

Przepis pani Katarzyny Pawelczak na
BARDZO KRUCHE CIASTECZKA

Składniki:
20 dkg masła (nie prosto z lodówki)
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru
wanilinowego
1 jajko
1 szkalnka mąki tortowej
1szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis:
Masło i cukry utrzeć na jednolitą masę. Ciągle ucierając dodać jajko i mąki zmieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Z ciasta formować małe kuleczki. Spłaszczać je za pomocą widelca (lub w inny dowolny sposób).
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut (mają się lekko zarumienić).
Ciasteczka można oblać czekoladą lub udekorować wg własnego pomysłu.

Wychodzi 50-60 sztuk.
Smacznego!

Przepis naszych pań Kucharek na
"SHREKOWĄ" PASTĘ Z AWOKADO
Składniki:
owoc awokado (w dotyku jak dojrzała gruszka)
sok z cytryny (bez niego awokado ciemnieje)
łyżeczka oleju z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, czosnek
opcjonalnie - ugotowane jajko
Opis:
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ jak z owocu kiwi. Dodać wymienione składniki zmiksować (jesli awokado jest bardzo miękkie wystarczy rozdusić je widelcem) i posypać ziarnami według uznania.
Powstałe kanapki można też podać z pysznymi kiełkami.
***
Dziękujemy pani Mireczce i pani Ani za podzielenie się przepisem!
A oto zdjęcia innych potraw przygotowanych w naszej kuchni.
Palce lizać!
Kto się oprze takim kanapkom?
*
Drugie śniadanie, jakie egzotyczne!

*
Sałatka jarzynowa.

Pani Monika Pietryka
- mama Viktorii i Viktora z grupy Tygryska poleca:
PRZEKĄSKĘ WARZYWNĄ NA PATELNIĘ
***
WERSJA I
Składniki:
oliwa z oliwek do smażenia
papryka czerwona
pomidory
nać pietruszki
cukinia
pierś z indyka
Opis:
Kroimy w grube plastry paprykę czerwoną i cukinię. Pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki. Pierś z indyka ugotować. Wszysko razem wymieszać, prużyć przez 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki do smaku. Gotowe!
***
WERSJA II
Składniki:
ryż
pierś z kurczaka
kukurydza z puszki
czerwona fasola z puszki
pomidory
Opis:
Ryż ugotować na sypko. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Na patelni podsmażyć wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę i pomidory. Wszystkie składniki prużymy około 15 minut. Dodajemy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
***
WERSJA III
Składniki:
makaron pełnoziarnisty
pieczarki
oliwa z oliwek
cebula
pomidory
biała fasola z puszki
śmietana 30%
Opis:
Makaron gotujemy na miękko. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie z oliwek z cebulką. Pomidory bez skórki kroimy w kostkę. Dodajemy białą fasolę. Wszystko mieszamy, prużymy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietanę.
***
WERSJA IV
Składniki:
papryka czerwona
ryż
mięso mielone z indyka
cebula
sól
pieprz
bulion na warzywach (własnej roboty)
Opis:
Paprykę czerwoną sparzyć i wydrążyćze środka. Ryż ugotować na sypko. Mięso mielone podsmażyć, dodać pieczoną cebulkę, sól, pieprz. Tak przygotowany farsz wkładamy do środka papryki. Następnie gotujemy bulion na warzywach, układamy papryczki, zalewamy bulionem i prużymy około 10 minut. Następnie pieczemy około 20 minut w brytfance.
SMACZNEGO!

Przepis pani Agnieszki Mazur - mamy Michałka z grupy Kubusia Puchatka
DESER Z NASION CHIA
Składniki (na 3 porcje):
400 ml kefiru (można zastąpić jogurtem naturalnym, mlekiem sojowym lub kokosowym
6 płaskich łyżek stołowych nasion chia
1 płaska łyżeczka ulubionego miodu
mus brzoskwiniowy
mus śliwkowy (mogą być inne dodatki, np. mus malinowy, borówkowy, z kiwi, dżem,itp.)
ulubione owoce świeże i suszone
Opis:
Kefir mieszamy z miodem, dodajemy nasiona chia i odstawiamy na minimum 1,5 godziny (im dłużej tym masa będzie gęstsza). W tym czasie nasiona chia spęcznieją i zagęszczą kefir - powinny mieć konsystencję budyniu.
Na dno pucharka nakładamy mus brzoskwiniowy, na niego chia, potem dodajemy mus śliwkowy, na który nakładamy kolejną warstwę chia. Ozdabiamy owocami.
Smacznego!

Przepis pani Agnieszki Mazur - mamy Michałka z grupy Kubusia Puchatka
BABECZKI ŻYTNIE
(15-17 sztuk)
Składniki:

250g mąki żytniej

125ml oleju

150ml wody gazowanej

1 szklanka cukru trzcinowego

1 łyżeczka cukru waniliowego (NIE wanilinowego)

2 łyżki karobu (lub kakao)

2 duże jajka

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

200g serka ricotta

Opis:

Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i karobem (kakao). Do drugiej miski wbić jajka, lekko je "skłócić" dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, olej i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszać. Dodać suche składniki i lekko wymieszać. Na koniec dodać serek ricotta, dokładnie połączyć, nie miksować. Przełożyć do foremek na muffinki. Piec 23-25min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Można podawać bez niczego, posypane cukrem pudrem trzcinowym,

Smacznego.